Nikotiinipussit – terveys, tämä aihe on noussut keskusteluihin monissa eri yhteyksissä nikotiinipussien yleistyttyä myös Suomessa. Kuinka nikotiinipussit sitten eroavat nuuskasta ja onko nikotiinipussit terveellisempi vaihtoehto tupakkaa sisältävälle nuuskalle? Lue tästä artikkelista nuuskan ja nikotiinipussien suurimmat erot ja se mitä terveydelle haitallisia aineita näistä tuotteista löytyy.

Nikotiinipussien ja nuuskan erot

Vaikka nikotiinipussit muistuttavat merkittävästi perinteisiä nuuskapusseja, nikotiinipussit eroavat nuuskasta todella monin tavoin. Tärkeimpänä erona nikotiinipussit vs nuuska vertailussa on se, etteivät nikotiinipussit sisällä lainkaan tupakkaa, vaan niiden vaikuttavana aineena on ainoastaan puhtain mahdollinen, lääkelaatuinen nikotiini. Nikotiini haitat ovat hyvin pienet verrattuna nuuskan haittoihin. Nikotiinipussit luokitellaan lääkkeiksi, kun taas perinteinen nuuska on täysin viihde- ja huvikäyttöön tarkoitettu nautintoaine. Siinä missä perinteistä nuuskaa käytetään yllä mainittuihin käyttötarkoituksiin, nikotiinipussien ainoa käyttötarkoitus on tupakkatuotteiden käytön lopettamisesta seuraavien vieroitusoireiden helpottaminen.

Toinen merkittävä ero nuuskan ja nikotiinipussien välillä on se, että nuuskan myyminen, kaikenlainen välittäminen ja jopa ostaminen Suomessa on laitonta. Nikotiinipusseja taas voit hankkia täysin laillisesti kioskeista, ruokakaupoista, apteekeista ja verkkokaupoista. Jos nikotiinipussit terveys näkökulmasta askarruttaa, jatka lukemista.

Nuuskan vs nikotiinipussit

Nuuskan terveyshaitat

Nuuskan käyttö Suomessa on lisääntynyt merkittävästi etenkin nuorten keskuudessa. Nuoret pitävät nuuskaa trendikkäänä ja urheilulliseen elämäntyyliin sopivana tuotteena, ja nuuskan todella rajut terveysvaikutukset unohtuvat helposti.

Nuuska koostuu suurimmaksi osaksi jauhetusta tupakkakasvista sekä vedestä. Nuuskan valmistuksessa käytetään lisäksi uskomaton määrä erilaisia kemikaaleja, joista kaikki eivät suinkaan ole harmittomia. Nuuskasta on löydetty yli 2500 eri kemiallista yhdistettä – ja tämän listan sisältö on karmivaa luettavaa; lyijyä, nikkeliä, arsenikkia, kadmiumia ja jopa radioaktiivista poloniumia, vai muutamia mainitaksemme. Syöpää aiheuttavia aineita nuuskasta on löydetty lähes kolmekymmentä.

Nuuskan käyttö Suomessa on lisääntynyt merkittävästi etenkin nuorten keskuudessa. Nuoret pitävät nuuskaa trendikkäänä ja urheilulliseen elämäntyyliin sopivana tuotteena, ja nuuskan todella rajut terveysvaikutukset unohtuvat helposti.

Reseptipussit.com

Syöpää aiheuttavien karsinogeenien määrä on merkittävä, joten lienee sanomattakin selvää että nuuskan käyttäminen lisää syöpään sairastumisen riskiä merkittävästi. Syöpäriskin lisäksi nuuskan aiheuttamia sairauksia ovat esimerkiksi erilaiset suusairaudet, verenpainesairaudet, erektio-ongelmat ja todella voimakkaaksi kasvava nikotiiniriippuvuus.

Lisäksi nuuska aiheuttaa kosmeettisia haittoja, esimerkiksi hampaiden värjäytymistä ja pahanhajuista hengitystä.

Nikotiinipussit – terveys, mitä haittoja?

Jo pelkästään lukemalla nikotiinipussien ainesosaluettelon, voi huomata ettei nikotiinipussit sisällä samoja haitallisia aineita kuin nuuska. Nikotiinipusseista ei löydy syöpävaarallisia aineita, raskasmetalleja tai jäämiä tupakkakasvin kasvatuksessa käytetyistä kasvi- ja tuholaismyrkyistä. Nikotiinipussien täyteaineena käytetään luonnollista kuitua, johon lisätään vahvuuden mukainen annos nikotiinia, sekä aivan tavallisia elintarviketeollisuuden käyttämiä maku- ja lisäaineita.

Täysin haitattomaksi nikotiinipussejakaan ei silti voi väittää, vaikka haitat nuuskaan verrattuna ovatkin hyvin minimaalisia. Jos esimerkiksi tupakoinnin lopettaja joka valitsee nikotiinikorvaushoitotuotteekseen nikotiinipussit ei ole koskaan käyttänyt nuuskaa, voi pussi ylähuulen ja ikenen välissä aluksi tuntua hieman oudolta ja sen käyttämiseen täytyy totutella. Nikotiinipussi voi myös kirvellä tottumattomassa suussa, vaikka valitsisikin kaikkein miedoimman suutuntuman omaavia nikotiinipusseja.

Nikotiini, liian suurina annoksina, voi myös aiheuttaa erilaisia haittavaikutuksia, kuten pahoinvointia, hikoilua, huimausta tai sydämentykytyksiä. Suomessa suosituimmat nuuskamerkit sisältävät kuitenkin niin paljon nikotiinia, että korvaushoitotuotteeksi valikoituu lähes poikkeuksetta vähemmän nikotiinia kuin nuuska sisältävät nikotiinipussit.

Kuinka paljon nikotiinia nikotiinipusseissa on?

Nikotiinipussit sisältävät nikotiinia vahvuudesta riippuen 2 milligrammasta aina noin 20 milligrammaan saakka. Korkeintaan 4 mg nikotiinia annospussia kohden sisältävien nikotiinipussien tilaamiseen ei tarvitse reseptiä, vaan ne ovat vapaasti tilattavissa. Yli 4 mg nikotiinia annospussia kohden sisältävät nikotiinipussit vaativat aina lääkereseptin. Hyvin monessa tapauksessa jopa 4 mg nikotiinia on täysin riittävä määrä vieroitusoireiden hoitamiseksi, mutta joissakin tapauksissa nikotiinitoleranssi on kasvanut niin suureksi, että tupakkatuotteista vieroittumisen onnistuminen vaatii hieman suuremman nikotiiniannoksen.

Kuinka paljon nikotiinia

Voiko kuka tahansa käyttää nikotiinipusseja?

Ei voi. Nikotiinipussien käyttäminen ei sovellu kaikille. Jos olet esimerkiksi raskaana tai imetät, nikotiinin käyttäminen missään muodossa ei sovellu sinulle. Nikotiinipussit eivät myöskään sovellu alle 18-vuotiaille. Jos nikotiiniriippuvuutesi on niin korkea, että tarvitset reseptillä tilattavia, yli 4 mg nikotiinia sisältäviä nikotiinipusseja, joudut tekemään palvelussamme olevan terveyskyselyn, jonka perusteella yhteistyölääkärimme voi päättää, onko terveydentilasi nikotiinipussien käytölle sopiva.

Nikotiinipussien edut nuuskaan tai tupakkaan verrattuna

Nikotiinipussien ero nuuskaan tai tupakkaan terveyden näkökulmasta on siis todella merkittävä. Tupakoinnin tai nuuskaamisen lopettaminen ei ole helppoa ja jos saatavilla on tehokas, huomattavasti vähemmän terveyshaittoja aiheuttava korvaushoitotuote, on se kokeilemisen arvoinen. Muistutuksena loppuun vielä muutama tärkeä etu nikotiinipusseista perinteisiin tupakkatuotteisiin verrattuna:

  • Nikotiinipussit ei sisällä tupakkaa tai muita nuuskan ja savukkeiden terveydelle haitallisia ainesosia.
  • Löydät sinulle sopivan nikotiinipussivaihtoehdon varmasti, valikoima on kasvanut hurjasti suosion myötä.
  • Nikotiinipussit on huomaamaton ja diskreetti tapa ja se vaikuttaa välittömästi. Voit käyttää nikotiinipusseja missä ja milloin vain, lentokoneessa, julkisessa liikenteessä ja muissa täysin savuttomissa ympäristöissä.
  • Nikotiinipussit ei värjää hampaita tai aiheuta pahanhajuista hengitystä.
  • Voit siirtyä vähitellen miedompiin ja miedompiin nikotiinipusseihin helposti ja lopulta päästä nikotiiniriippuvuudesta eroon kokonaan.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *