Nikotiinipussien haittavaikutuksista puhutaan paljon ja nikotiinipusseja verrataan usein nuuskaan. Nikotiinipussien ja nuuskan erot ovat kuitenkin valtavat ja nikotiinipussit haittavaikutukset ovat kuitenkin lähes olemattomat jos niitä verrataan perinteisen ruotsalaisen nuuskan aiheuttamiin terveyshaittoihin. Lue artikkelistamme mitä haittavaikutuksia nikotiinipussien käyttämisestä voi seurata.

Aiheuttavatko nikotiinipussit syöpää?

Nikotiinin syöpävaarallisuudesta liikkuu paljon erilaisia mielipiteitä, mutta mielipiteiden sijaan lienee paikallaan katsoa suoraan mitä tiede sanoo asiasta. Maailman terveysjärjestö WHO:n alainen kansainvälinen syöväntutkimuskeskus kertoo yksiselitteisesti että nikotiini ei aiheuta syöpää. Tutkimukset nikotiinista kertovat selvästi, että nikotiini aiheuttaa riippuvuutta, mutta syöpäsairauksiin nikotiini yhdistetään sen vuoksi, että yleisesti nikotiiniriippuvaiset ihmiset ovat tupakoitsijoita tai nuuskan käyttäjiä ja sekä poltettavasta tupakasta että nuuskasta löytyy kymmenittäin syöpää aiheuttavia karsinogeenejä.

Mitä haittoja nikotiinipusseista voi olla

Nikotiinipussit eivät sisällä tupakkaa, eikä nuuskasta löydettyjä syöpää aiheuttavia kemikaaleja, eikä nikotiinipussien käytössä tietenkään tapahdu palamista, jonka savun hengittämisen seurauksena tupakoivat altistuvat syöpää aiheuttaville kemikaaleille. Nikotiinipussien täyteaineena toimii luonnonkuitu, kuten esimerkiksi männyn tai eukalyptuspuun kuitu, jonka lisäksi pusseista löytyy vain pussin vahvuuden kokoinen annos lääketasoista nikotiinia, makuaineet sekä muutamia e-koodeja estämään esimerkiksi täyteaineen paakkuuntumisen. Nikotiinipussit haittavaikutukset eivät ole mitenkään verrattavissa nuuskan tai tupakoinnin vastaaviin ja tästä syystä nikotiinipussien tilaaminen verkosta on kasvanut valtavasti viime vuosina.

Mitä nikotiinipussit haittavaikutukset ovat?

Nikotiinipussit eivät kuitenkaan ole täysin vapaita haittavaikutuksista, eikä niitä ole tarkoitettu huvikäyttöön. Nikotiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta ja nikotiinipussien tarkoitus on vain ja ainoastaan lieventää tupakoinnin tai nuuskan lopettamisen aiheuttamia vieroitusoireita. Nikotiinipussit reseptillä ovat vahvempia kuin perinteiset kaupoista löytyvät nikotiinikorvaushoitotuotteet, joten ne voivat myös aiheuttaa hieman enemmän suuriin nikotiiniannoksiin liittyviä haittavaikutuksia. Yleisimmät nikotiinipussien aiheuttamat haittavaikutukset ovat:

  • Nikotiinipusseja käytetään ylähuulen ja ikenen välissä ja ne voivat tuntua aluksi hieman epämiellyttävältä, mikäli et ole tottunut käyttämään esimerkiksi nuuskaa.
  • Liian suuret annokset nikotiinia voivat aiheuttaa sykkeen nousua ja sydämentykytyksiä.
  • Liika nikotiini voi aiheuttaa pahoinvointia, huimausta tai voimakasta hikoilua.

Vaikka nikotiinipussien haittavaikutukset ovat hyvin pieniä verrattuna tupakkatuotteisiin, ei nikotiini kuitenkaan ole täysin haitaton kemikaali. Tästä syystä on tärkeä muistaa, ettei nikotiinipussit ole tarkoitettu huvikäyttöön vaan ainoastaan apuvälineeksi enemmän haittoja aiheuttavista tupakkatuotteista vieroittumiseen.

Nikotiinipussit ja suunterveys

Suunterveys on yksi merkittävimmistä yleiseen terveydentilaan vaikuttavista asioista. Tupakointi ja nuuskaaminen on todettu todella epäterveelliseksi suunterveyden näkökulmasta ja taas nikotiinipussien osalta vaikutukset suun terveyteen ovat lähes olemattomat. Parhaat nikotiinipussit tupakoinnin lopettamiseen eivät värjää hampaita tai aiheuta pahanhajuista hengitystä, eikä nikotiinipusseissa ole syöpää aiheuttavia kemikaaleja. Nuuskan sisältämien kemikaalien on todettu aiheuttavan ikenien vetäytymistä ja jopa hampaiden irtoamiseen johtavaa paradontiittiä, eli hampaiden kiinnityskudosten sairautta.

Nikotiinipussit ja suunterveys

Nikotiini haitat

Nikotiinin aiheuttamista haitoista olemmekin jo maininneet aiemmin artikkelissamme. Nikotiini ei siis suinkaan ole täysin haitaton kemikaali, mutta valtaosa vakavista haitoista, joita pidetään yleisesti nikotiinin aiheuttamina, aiheutuu tupakkakasvista, polttamisen aikana syntyvistä ja hengitettävistä myrkyllisistä kemikaaleista sekä nuuskan osalta joistakin sen sisältämistä, jopa 2500 eri kemikaalista, joista lähes kolmekymmentä on todettu syöpävaaralliseksi karsinogeeniksi. Nikotiini itsessään ei aiheuta syöpää eikä nikotiinipusseissa ole syöpävaarallisia aineita.

Onko nikotiinista mitään hyötyä?

Tutkimuksia nikotiinin haitoista on pilvin pimein, mutta tutkimuksia on tehty myös nikotiinin hyödyistä. Yhdysvaltalainen National Institute of Drug Abuse tutkimusorganisaatio kasasi vuonna 2010 yli 600 nikotiiniin ja tupakkaan liittyvää tieteellistä tutkimusta ja valitsi niistä noin 40 tieteen näkökulmasta laadukkainta tutkimusta meta-analyysiin. Kaikki meta-analyysiin valitut tutkimukset olivat placebo-kontrolloituja.

Meta-analyysin perusteella nikotiinin katsottiin parantavan huomiokykyä, työmuistia, reaktionopeutta ja tarkkuutta kymmenestä jopa kolmeenkymmeneen prosenttiin. Lisäksi nikotiinin katsottiin voivan parantaa aivojen jaksamista pitkäkestoisessa keskittymistä vaativassa työssä. Nikotiini siis voi parantaa niin sanotun flow-tilan saavuttamista tietotyössä.

Nikotiinin mahdollisista hyödyistä huolimatta emme suosittele nikotiinin käyttämistä näihin tarpeisiin, vaan ainoastaan korvaushoitotuotteena tupakkatuotteista eroon pääsemiseksi, kuten nikotiinipussit lopettamisen avuksi.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *